diumenge, 16 de novembre del 2008

La mediació: una realitat al Fontserè

Si entenem la mediació com la possibilitat de gestionar i resoldre conflictes a partir del diàleg i l’assoliment d’acords consensuats, si la veritable essència del procés mediador és el desenvolupament de les habilitats socials, la maduresa, la reflexió, l’empatia i al cap i a la fi, el respecte per als altres en majúscules, s’hauria d’entendre que tot això forma part del procés educatiu de les persones i de la seva capacitat de conviure en societat. Dit això, no deixa de ser curiós que la implementació en el medi educatiu de la mediació sigui relativament recent i que encara hi hagi centres educatius que no l’hagin incorporada en els seus projectes de centre.
La mediació a Catalunya a partir del moment en que es va endegar el projecte s’ha anat estenent progressivament però encara existeixen reticències a acceptar-la dins el col•lectiu de docents. Per què?
Quan un docent entra a l’aula sembla que disposa d’una eina inherent a la feina que desenvolupa : l’autoritat sobre els seus alumnes. La pregunta que ens hem de formular és si l’exercici d’aquesta autoritat està assegurada o bé si ens l’haurem de guanyar cada dia.
Quan el docent es mostra respectuós amb l’alumne, té una actitud oberta al diàleg, no es mostra dogmàtic i és coherent en l’aplicació de les normes està creant un ambient de convivència del qual sorgirà molt probablement allò que des de fora se’n podria dir autoritat. La negociació, el respecte i el pacte entre desiguals no estan renyits amb la capacitat de control en una aula. Quan un docent aplica sempre el principi d’autoritat d’una forma unilateral podem parlar d’autoritarisme i aquest darrer no forma part del procés educatiu.
La mediació o la resolució de conflictes a partir del diàleg i l’acord es pot començar a construir des de l’aula, és a dir, que estem parlant d’un esperit que ha de planar per tot el centre i no només a la sala de mediació. Aquest és, sortosament, l’ambient que volem respirar al IES Eduard Fontserè i que, de fet ja fa tres anys, forma part de l’ideari del centre. La direcció ha apostat ben fort per aquesta via i ja se n’estan recollint els fruits. Ensenyem als nostres alumnes que existeix aquesta alternativa i que en molts casos pot evitar l’aplicació de la sanció. Ensenyem als nostres alumnes a conviure perquè és una aposta de futur.

Maria Farré i Fiol
Cordinadora de Mediació

1 comentari:

Cosmo ha dit...

Hola Maria avans de res un petó y una forta abracada. La veritat sóc testig llunya i con no pioner d' aquets projecte quienes tardes de taller més agradables per cert un bon espai per la relació profesor-alumne.

Sobre el projecte vui animar la gent que ho faci es molt interessant t' ajuda a madurar com a persona i adquireixes bons habits pel dia a dia.

M' alegra molt que gracies aquets pojecte al nostre institut hi hagi un ámbient més agradable.

Companys/es des de Colómbia una forta abracada i molts record. Elder.
.....I AMUNT AMUNT.....